Gebelerde İyot Kullanımı

İyot vücutta üretilmediği için dışarıdan alınması gerekli bir mineraldir.Büyüme ve beyin gelişiminde rol oynar,tiroid hormonlarının yapımında kullanılır. Diyetle alınan iyotun %10 nundan azı tiroid bezi tarafından kullanılır geri kalanı idrarla atılır.Gebelikte iyot ihtiyacı,Tiroid Bağlayıcı Globulin artışı nedeniyle maternal ötiroidizm sağlamak için,geç gebelikte fetusa iyot transferi nedeniyle ve artmış renal iyot klirensini karşılamak için normal insanlara göre 1,5 kat fazladır.

Dışardan yetersiz iyot alımında yeterli tiroid hormonu yapılamaz ve iyot eksikliğine bağlı hastalıklar gelişir.Bazıları; guatr,kretinizm,zeka geriliği,düşük,gebelik hipertansiyonudur.

Beslenmeyle yeterince iyot alamamamızın nedenleri arasında; yiyeceklerimizi az tuzlu pişirmemiz, daha fazla sebze daha fazla et yememiz, sık egzersiz yapmamız sayılabilir.Yani sağlıklı beslenirken istemeden iyot eksikliğine sebep olabiliriz. Bazı hekimler iyot eksikliğini önlemek için günde 100-200 microgram iyot kullanımını önermektedir. İdeali idrarla atılan iyot miktarına bakılarak önerilmelidir.Günde idrar atılımı 150-200 microgram/L olduğunda gebeler için yeterli iyot düzeyine ulaşılmış olur.