Kızlık Zarı

Kızlık ZarıVajina girişinde olan membranöz yapıdır ve tamamen kapalı değildir. Farklı şekillerde adet kanının akışını sağlayacak açıklık vardır. Genellikle 2-3 cm içerde ve 2-3 mm kalınlığındadır.Adını eski Yunan' da evlilik ve düğün tanrısı olan Hymenaeus'tan alır. Kızlık zarı isminden dolayı zar gibi düşünülse de aslında bir zar değildir.

İlk ilişki ile olan ağrı ve kanamanın nedeni; vajen kaslarının kasılması ,buna bağlı olarak girişin daralması ve hatta kapanmasıdır.Oysa ön hazırlık denilen süreç geçirildiğinde,vajen arkaya esner ve uzar, yanlardaki bezlerden kayganlaştırıcı sıvı salgılanır.Bu durumda ilişkide ağrı olmaz.

Kızlık zarının anatomik ve fizyolojik olarak bilinen bir fonksiyonu yoktur. Belki enfeksiyonlardan ve yabancı cisimlerin girmesinden koruyabilir. Bir çok toplumda özellikle bizim toplumumuzda bekaret ile ilişkilendirilir.

Kızlık zarının ortasındaki daire şeklindeki delik normalden daha geniş ve daha esnek olduğunda, cinsel ilişki sırasında penisin geçişine izin verebilir ve herhangi bir kanama oluşmayabilir. Bu durum kadın ve erkek arasında soruna yol açarsa, bekaret kontrolü doktor tarafından yapılabilir. Kadınların dörtte birinden fazlasında esnek kızlık zarı görülmekte ve kızlık zarı kanama olmadan penisin geçişine izin vermektedir

KIZLIK ZARI DİKİMİ:

İki türlü kızlık zarı dikimi vardır.

1) Geçici -kısa süreli kızlık zarı onarımı: Kısa vadeli işlemler evlilikten 1 ile 7 gün öncesinde yapılabilmektedir. Kısa süreli kızlık zarı dikimi ameliyatları lokal anestezi eşliğinde ve çok uzun sürmeyen işlemlerdir. Kısa vadeli işlemlerin tecrübeli merkezlerde başarı oranı % 100'dür.

2)Kalıcı-flep yöntemi ile onarım:

Kızlık zarının "kalıcı onarımı" yani uzun süreli onarımlarda ise genellikle tercih edilen "flep yöntemi" dir. Flep yöntemi uzun yıllar bozulmadan kalır.

Flep yöntemi ile kızlık zarı dikimi ameliyatları, kısa süreli onarım ameliyatlarına göre biraz daha uzun sürmekte ve hekim açısından daha fazla tecrübe ve titizlik gerektirmektedir.