Acaba Suyum mu Geldi?

Acaba Suyum mu GeldiBilindiği gibi anne karnında bebek; ısısını ayarlayan,onu dış etkenlerden koruyan, rahat hareket etmesini sağlayan, solunum sistemini geliştiren özel bir sıvının içerisindedir (amnios mayi). Villuslar tarafından düzenli salgılanıp emilerek bir denge oluşturulur. Suyun çok olması da, yetersiz olması da istenmeyen bir durumdur.

Gebelikte en sık karşılaştığımız sorulardan biri ''Acaba suyum mu geliyor'' sorusudur. Genellikle bacaklarından akacak şekilde olabildiği gibi, eğer yırtılma üst tarafında olduysa sızıntı şeklinde de olabilir. Amnios mayi(bebeğin suyu); renksiz, kokusuz , akışkan bir sudur. Böyle bir şüphe olduğunda doktorunuzla görüşmelisiniz.

Bu su gelişi 37. haftadan önce olursa prematür erken memebran rüptürü(PPROM), 37.haftadan sonra doğum ağrıları başlamadan yani doğum başlamadan gelirse membran rüptürü(EMR) diye adlandırılır.

NEDENLERİ:

*çoğu zaman idiyopatiktir yani neden bulunamaz

*idrar veya vajinal enfeksiyonlar

*sosyoekonomik seviye düşüklüğü,yeterli beslenememe

*sigara

*rahim ağzına dikiş konulması(serklaj)

*doğuştan rahim anomalileri

*plasenta yapışma anomalileri

*suyun fazla olması(polihidramnios),

*çoğul gebelik

*amniosentez

NE YAPILMALI: Eğer suyunun geldiğini düşünüyorsanız mutlaka muayene olmalısınız.Sızıntı tarzındaki gelişler muayene sırasında doktor tarafından gözlenebilir.Bazı testler (turnusol kağıdı koymak)ile tespit edilebilir. 37.Haftadan sonra gelmişse 24 saat beklenebilir, doğum genellikle kendiliğinden başlar. Ama 18 saati geçen EMR uzamış EMR olarak kabul edilip antibiyotik başlanmalıdır.

Amnios sıvısı membranlarla çevrilidir ki, bebek alttan vajinal enfeksiyonlara maruz kalmasın. En korkulan koriyoamniyonit denilen enfeksiyondur. Hem bebeği hem de anneyi etkileyen bir durumdur. Ateş, karında hassasiyet,kötü koku bunun belirtileri arasındadır.

EMR ile gelen hasta değerlendirilirken; gebelik haftası,hastanın genel durumu, bebeğin durumu dikkate alınıp tedaviye başlanmalıdır. 37. haftadan sonra genellikle doğumun başlaması beklenir.Vajinal veya sezeryan doğuma karar verilir. 26-36 Haftalar arası bebeğin akciğer gelişimi için steroid yapılıp, annede enfeksiyon bulguları takip edilerek süre kazanılabilir. 20. haftanın altında aile ile birlikte sonlandırma açısından karar alınabilir. 20-24 haftalar arası kritik bir dönem olması açısından çok sıkı takip edilip küçük membran yırtılmaları kendiliğinden kapanabilir.

Tabi ki yeni gelişmeler olmaktadır. Antiseptik solüsyonlarla bir kateter yardımı ile vajen yıkama, amnios mayi içine sıvı takviyesi, amnios mayi içine antibiyotik tedavisi henüz deneme aşamasındadır.