Rahim ağzına dikiş konması…
İlk kez 1902 yılında rahim ağzı yetmezliği nedeniyle tekrarlayan gebelik kayıpları olan kadınlara uygulanmıştır. Daha sonraki yıllarda transvajinal ultrason ile rahim ağzında kısalma tespit edildiğinde, rahim ağzına uygulanan işlemler (konizasyon) ve bazı rahim anomalilerinde erken doğum ihtimali olan kadınlara uygulanmaya başlanmıştır.
Serklajın etkinliği ve zamanlaması hakkında hekimler arasında görüş farklılığı vardır. Neye göre serklaj yapalım?
Serklaj uygulanması kararı verildiğinde, hastanın uyutulması ve hastane koşullarında gerçekleştirilmesi gerekir.
Tekil gebeliği olan, geçmişinde erken doğum öyküsü olmayan 2. Tremestr gebelik kaybı olmayan kadınlarda rastlantısal olarak rahim ağzı uzunluğunun 25 mm.den küçük olması halinde bile serklaj önerilmez.
Tekil gebeliği olan geçmişinde bir veya daha fazla 1. Ve 2. Tremestr bebek kaybı olan kadınlarda servikal uzunluk 25 mm.nin altında ise 24 haftadan önce ultrasona dayalı serklaj atılması önerilir.
Uygun vakalarda serklaj uygulandığı takdirde, doğum zamanını 5 hafta daha ileriye taşıyabilir. Ağrısı olan, vajinal enfeksiyonu olan, aktif vajinal kanaması olan hastalarda serklaj yapılmamalıdır. Serklaj uygulanmasında mesane yaralanması, rahim ağzı yaralanması, kanama, membranların açılması gibi komplikasyonlar görülebilir.
Serklaj kararı artılarıyla eksileriyle önemli bir karardır.
© Copyright 2015 Op. Dr. Ümmü Özkaya / ANTALYA
YASAL UYARI: Site içeriğinde bulunan bilgiler bilgilendirmek içindir, bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.