Aile Planlamasının Önemi
Çiftlerin mutlu birlikteliklerini sürdürebilmeleri açısından, aile planlaması büyük bir önem taşıyor. Kendilerini hazır hissettikleri zaman diliminde, arzuladıkları sayıda çocuk sahibi olabilmeleri için aile planlaması gerekir. İstenmeyen gebelilerin sonlandırılması durumunda annenin psikolojisi zarar görür. Hekim olarak istenmeyen gebeliği olmadan önlemek ilk amacımızdır. Ailenin ekonomik gücü de bu planlamanın bir parçasıdır, manevi anlamda sorumlulukları karşılayabilme gücü de aynı derecede önemlidir. Her ailenin dinamikleri farklıdır, özel koşullarına uygun olacak şekilde aile planlamasına destek olmak biz hekimlerin görevidir. Amacımız çocuk sayısını kısıtlı tutmak değil, sağlıklı hamilelikler için çocuklar arasındaki hamilelik süresinin ayarlanmasını sağlamaktır.
Sık doğumlar hem annenin hem bebeğin sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir. Her doğum arasında 2 yıl gibi bir sürenin olması en ideal olanıdır. Annenin doğum sonrasında kendini toparlaması ve çocuğuna gerektiği özeni gösterebilmesi için en az 2 yıl geçmelidir.
Annenin en ideal yaş aralığı 18-35 yaş aralığıdır.Günümüzde kadınların da iş hayatına atılmaları annelik yaşını 35 üstüne kaydırmıştır.İleri yaş gebeliklerde ; bebeğin anomali insidansı artar,doğumla ilgili sıkıntılar oluşabilir. Biz jinekoloji uzmanları her dünyaya gelecek bebeğin sağlıklı koşullarda doğmasını ve her anne adayının minimum risk ile bu güzelliği yaşamasını temin etmek konusunda emekler vermekteyiz.
Anne ölümlerinin engellenmesi, zor doğumun engellenmesi, doğum kaynaklı hastalıkların önüne geçilmesi, anne psikolojisinin korunması biz kadın doğumcuların hedefidir. Bir annenin ve bir bebeğin sağlıklı bireyler olması için verdiğimiz emekler sağlıklı bir toplumu inşa etmekte önemli adımlardır.
Dengeli ve planlı nüfus artışı ülkenin gelişimine katkı sağlayan unsurlardandır.
Her ülkede ve toplumda farklı korunma yöntemleri ağırlık kazanır. Günümüzde korunma yöntemleri çok çeşitlidir ve artık tüm korunma yöntemleri koruyuculuk açısından yüksek etkilere sahiptir. Hormonal teknikler, doğum kontrol hapları, önleyici halka, rahim içi araçlar( Hormonlu veya hormonsuz Spiral), Cilt Altı İmplantları, (Norplant, İmplanon,) Kondom, Vajinal Fitiller gibi yöntemlerin her biri kendine özel risk ve etkiler barındırır. Kişilerin durumunun ilgili branştaki sağlık uzmanınca gözden geçirilmesi ve buna bağlı olarak bir seçime gidilmesi en uygunudur.
Bir hekim olarak, 26 yıllık meslek hayatımda gözlemlediğim şey, kendini hazır hisseden anne -baba adaylarının doğru zamanda ellerine aldıkları bebekleri ile bir mucizeyi yaşadıklarıdır. Bir bebeğin dünyaya geldiği o anı mutlu bir şekilde yaşamak her anne babanın hakkıdır. Ve en büyük dileğim bu mutlulukları çoğaltacak bilinç ve duyarlılıkta insanların artmasıdır.