Dış Gebelik

Dış GebelikAraştırmalarda tespit edilen ilginç bir gerçek, sonbahar ayları Ectopic Gebeliğin(Dış Gebelik) sık görüldüğü aylardır. Bu oranın kasım ayında daha da arttığı rakamlara yansıyan bir sonuçtur. Jinekolojik aciller içinde dış gebelik ilk sıralardadır. Gebelik döneminde anne ve baba adaylarının jinekolog ile yapacakları rutin kontrollerin, durumlarını gözden geçirmesi açısından önemi büyüktür.

Döllenme çoğunlukla tuba dediğimiz tüplerde olup, günler içerisinde rahmin içine yerleşir. Döllenmiş yumurta rahme inmeyip tüpte yerleşirse dış gebelik olur ve kadın doğum açısından en tehlikeli durumlardan biridir. En sık tüpte, daha az sıklıkla yumurtalıkta, rahim kanalında, batın boşluğunda, sezaryen kesi yerinde(skar gebeliği) görülür. Gebeliğin ilk 3 ayında adet sancısı gibi ağrılar normaldir ama çok şiddetli ağrılar dış gebeliğin işareti olabilir. Kanda gebelik testi oranının (Beta HCG) istediğimiz oranda yükselmemesi akla dış gebeliği getirir. Dış gebelikte her zaman vajinal kanama olmaz. Rüptür dediğimiz yırtılma olduğunda kanama batın (karın) içine olur ve bu farkedilmezse çok tehlikelidir.

Dış Gebeliğin Tedavi Şekli Nedir?

3 çeşit tedavisi vardır.

  1. Bekleme Tedavisi: Bazen kendiliğinden gebelik materyali rezorbe olabilir veya tubal abort dediğimiz karın içine materyal atılabilir. Eğer kanama olmazsa kendiliğinden gerileyebilir. Ama bu arada mutlaka sıkı takip gereklidir.
  2. Medikal Tedavi: Methotrexat tedavisi uygun vakalarda tercih edilmelidir.
  3. Cerrahi Tedavi: İlk iki tedavide başarısız olunursa, akut batın dediğimiz acil durum gelişirse cerrahi tedavi kaçınılmazdır. İlk tercih laparoskopik müdahaledir. Eğer tüp hasarlıysa, tüpün çıkarılması dış gebeliğin tekrarlamaması açısından iyi bir seçenektir.

Bir kez dış gebelik geçiren kişide dış gebelik olma ihtimali artmıştır. Gebeliğin her aşamasında rutin kontrollerin önemi vardır ve ihmal edilmemelidir.