Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı

Rahim Ağzı Kanseri (Serviks Kanseri) Farkındalık AyıTürkiye'de kadınların sıklıkla yakalandığı kanser türlerinden biri olarak ikinci sırada yer alıyor. Yakın zamana kadar kanser ilişkili ölümlerin en sık rastlanan nedenleri arasında idi.

Rahim ağzı(Serviks) rahmin alt kısmında, vajene açılan doğum sırasında genişleyen bir kısımdır. Ancak bir jinekolog muayenesi sırasında bir alet takılarak görülebilir.

Bu nedenle jinekolojik muayenelerin düzenli olması çok önemlidir. Smear testinin yaygınlaşmasından sonra rahim ağzı kanserinden ölümlerin sayısı azalmıştır. En sık nedeni HPV'nin (Human Papilloma Virus) kanserojen tipleridir. Çok eşlilik, sosyokültürel seviyenin düşük olması, kötü hijyen ve erken yaşta cinsel ilişki diğer nedenler arasındadır.

Hiçbir bulgu vermediği gibi; kanlı akıntı, cinsel ilişki sırasında kanama gibi şikayetler olabilir. Kanser öncüsü lezyonlar başladığında kansere dönüşüm 5 yıl-10 yıl gibi uzun zaman alabilir. Öncül lezyonlarda yakalayabilmek ve tedavi edebilmek büyük bir şanstır ve hayat kurtarıcıdır.

Cinsel aktif olmadan aşılanabilmek aşının etkinliğini arttırır. 11 yaş ideal aşılama zamanıdır ve iki doz yeterlidir. İlk doz yapıldıktan sonra ikinci doz takip eden 6-9 ay içerisinde yapılmalıdır. HPV aşısı koldan yapılır ve yapıldıktan sonra günlük aktivitelere devam etmeye bir engel oluşturmaz.

Rutin aşılama programına alınan bazı ülkelerde serviks kanseri görülme oranı 3'te 1 oranında düşmüştür.

Her yıl ocak ayında Rahim Ağzı Kanseri (Serviks Kanseri) farkındalık ayı olarak belirlenmiştir.